JuniorSportin johtokunta eroaa

Hockey-Team Sport Oy tiedotti aiemmin tänään, että urheilujohtaja Herkko Koski ei jatka enää seuran palveluksessa.

Itse tulin puheenjohtajaksi Vaasan Sportin Junioreihin kuusi vuotta sitten. Myös varapuheenjohtaja Mika Myllykangas ja urheilun ohjausryhmässäkin mukana ollut Juha-Pekka Ketola ovat olleet johtokunnassa koko tämän kuuden vuoden jakson. Edellinen johtokunta oli tehnyt jo valmiiksi hienoja päätöksiä ja palkannut uuden urheilujohtajan, Juhani Sarilon ja luonut suuntaviivat kunnianhimoiselle urheilustrategialle. Yksi olennainen asia, mitä niin uuden urheilujohdon kuin johtokunnan toimesta painotimme, oli pitkäjänteisyys ja jatkuvuus. Vaasalaista jääkiekkoa oli pitkään vaivannut lyhytnäköisyys ja kärsimättömyys ja aina, kun ihmiset vaihtuivat, niin edellinen strategia oli kuin muisto vain. Itse uskon siihen, että urheilutoiminnan linjauksiin tai ylipäätään toimintaan tehtävien muutosten tarkasteluajan tulee olla vähintään 4-5 vuotta ennen kuin voidaan tehdä luotettavia johtopäätöksiä siitä, ollaanko oikealla tiellä vai ei. Sarilon johdolla saatiin aikaan valtava muutos harjoittelukulttuurissa sekä valmennuksen ja toiminnan järjestelmällisyydessä Ja vaikka kaikilta osin urheilun tulokset eivät ole olleet edelleenkään riittävällä tasolla, selkeä kehitysaskel otettiin myös urheilutoiminnassa.

Puolitoista vuotta sitten Filip Riskan, Oskar Osalan sekä muutamien ry:n avainhenkilöiden johdolla käynnistetty uusi strategiatyö oli jotain sellaista, joka sai meidät uskomaan, että vaasalainen jääkiekko oli vihdoinkin valmis ottamaan merkittävän askeleen eteenpäin kohti menestyvää seuraa, joka on joka vuosi valmis taistelemaan omavaraisella joukkueella uskottavasti playoff-paikasta. Merkittävin asia uudistumisessa oli se, että ensimmäistä kertaa aikoihin, jos koskaan, vaasalaisessa jääkiekkoilussa oli yksi yhteinen strategia. Oy:n ja Ry:n yhteinen tahtotila oli kasvattaa ja kehittää omaa pelaajapolkua.

Tätä valtavaa työtä palkattiin johtamaan Herkko Koski ja samalla junioriurheilujohtajaksi tuli paluumuuttaja Ari-Pekka Pajuluoma. Herkko Koskella on vakuuttavat näytöt niin Kalpan, kuin Pelicansin organisaatioista ja uskoimme hänen kykyyn johtaa organisaatio uudelle tasolle. Ensimmäisen kauden näytötkin olivat mielestämme vähintäänkin kohtuulliset. Edustusjoukkue ja U20 pääsivät pudotuspeleihin, U18 taisteli loppuun saakka ylemmästä SM-paikasta ja U15 pelasi nousujohteisen kauden luoden vahvaa uskoa tulevan kauden U16 SM-karsintaan. Muiden mittareiden osalta suurin osa kilpajoukkueistamme ovat olleet jo useamman vuoden strategian tavoitteessa, jossa vähintään 75 % pelaajia tulee alueelta ja vähintään 50 % on Sport-taustaisia. Pohjola-leirille (tai aiemmin Huippu-Pohjolaan) pääseitä pelaajia oli 2010-luvulla keskimäärin 1 vuodessa, 2020-luvulla vastaava luku on tähän mennessä 2,5.

Myös hallinnon, talouden ja mm. budjetoinnin kehittämisessä olemme ottaneet isoja steppejä eteenpäin ja samaten välillä kovin tulehtuneet välit ry:n ja Oy:n välillä saatiin muutaman viime vuoden aikana toimimaan pääosin hyvin. Puheenjohtajakauteni alussa teimme päätöksen siirtää silloisen osa-aikaisen toiminnanjohtajan tehtävät ja seuran talouden ja hallinnon johtokunnan tehtäväksi ja käyttää vapautuneet rahat urheilutoiminnan kehittämiseen. Seuran talous ja sen hallinta on nyt entistä vahvemmalla tasolla ja seura hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Pystyimme pitämään toimintamme käynnissä koko vaikean korona-ajan ja pelaajamäärät saatiin pidettyä koronaa edeltävällä tasolla. Nyt toiminnanjohtaja Jukka Leinon johdolla olemme kasvaneet pelipassien määrässä SJL:n Keskimaan alueen suurimmaksi seuraksi. Valtakunnan tasollakin olimme 13. suurin kaudella 2023-2024.

Emme kuitenkaan näe edellytyksiä nykyiselle johtokunnalle jatkaa tässä uudessa tilanteessa ja tulemme esittämään eropyyntömme vuosikokoukselle 18.6.2024. Uskomme, että seura on hyvissä käsissä Ari-Pekka Pajuluoman ja Jukka Leinon johdossa, ja heidän panoksensa uuden strategian ja tavoitteiden jalkauttamisessa on ollut merkittävä. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää paikalle vuosikokoukseen ja seuraan saadaan uusi, ahkera ja eteenpäin katsova johtokunta myös tuleville vuosille.

Kunnioittaen,

Vaasan Sportin Juniorit ry. johtokunnan puolesta

Juha-Petteri Lesonen
Puheenjohtaja