U20 Pudotuspeliennakko

Sportin miehet selvittivät riemukkaasti tiensä Liigan pudotuspelien 1.kierrokselle Ässien kustannuksella. U20 puolestaan kohtaa samaisen Ässät omien pudotuspeliensä ensimmäisellä kierroksella. Sarja pelataan paras kolmesta systeemillä, eli kaksi voittoa riittää jatkopaikkaan.

Play off -historia ei sieltä mittavimmasta päästä
Sport U20:lle play off-paikka on vasta kolmas. Historian ensimmäinen nähtiin kaudella 2012–13 kun Mikko Manner luotsasi yhdessä Kai Katajalehdon kanssa A-junnut pleijareihin. Tuolloin JYP oli vahvempi voitoin 2–1. Seuraavan kerran joukkue oli play offeissa kaudella 2018–19. Tuolloin Olli Hällforsin ja Jussi Tapion luotsaamana joukkueen kaulaan ripustettiin pronssimitalit. Jussi Tapio on nyt toista kertaa valmentajana mukana pudotuspelikeväässä ja koska aiempi visiitti poiki jalometallia kaulaan, voitaneen Tapion ylle lyödä pientä mitalitakuun tuntua. Koskaan ei ole Jussi Tapio poistunut valmentajana play offeista ilman mitalia.

Jos ei seurana Sportilla, niin ei sen pelaajistollakaan ole erityisen merkittävää pudotuspelikokemusta. Tapion laskujen mukaan neljä pelaajaa on urallaan pelannut pudotuspeleissä. Joukkue on kuitenkin luonteeltaan hyvin pudotuspeleihin sopiva ja joukkueessa onkin vahvasti painotettu sitä, että peli pysyy samana, pienet asiat pitää vaan tehdä kerran kerrasta huolellisemmin.

Sport ollut keskinäisissä vahvempi
Joukkueet ovat kohdanneet kauden aikana kolmasti ja yhtä monta kertaa, Sport on poistunut ottelusta voittajana. Ensimmäinen ottelu Vaasassa venyi jatkoajalle asti, mutta heti seuraavana päivänä Porissa Sport oli vahvempi selvin 6–2 numeroin. Kauden kolmas kohtaaminen pelattiin sekin Porissa ja sieltä Sport haki jälleen täyden pistepotin 3–2 voitollaan. Joukkueiden välisissä otteluissa tuomarit ovat olleet varsin vieraskoreita, sillä joka ainoassa ottelussa kotijoukkueelle on tuomittu enemmän kakkosia.

Aloitukset nousevat arvoonsa tiukoissa peleissä

Asetelma on selvä – Duunarit vs taitokiekkoilijat
Perinteinen näkemys porilaisista on monesti nojannut vahvasti työläiskaupungin perinteisiin arvoihin, ahkeruus, kaikkensa antaminen, periksiantamattomuus ja tietyllä tavalla sellainen kova ja ilkeä luonne. Terminä porilainen hulluus on varmasti kaikille urheilua seuraaville tuttu ja kyselipä aikoinaan eräs fiktiivinen dekkarikin, mikä teitä porilaisia oikein vaivaa. Ässät on aina ilmentänyt porilaisuutta parhaalla ja pahimmalla mahdollisella tavalla.

Perinteinen näkemys vaasalaisista on hyvin päinvastainen. Aamulla personal trainerin kanssa käydyn aamujumpan jälkeen, kotiin nauttimaan saaristolaisleipää skagenröralla höystettynä, jonka jälkeen vastasilitetty kauluspaita päälle ja toimistolle. Kaupungin perinteisiä arvoja kuvastaa sanat sivistynyt, hillitty ja hyvät käytöstavat omaava. Toisaalta Sport on tunnettu aina hieman rosoisemmasta luonteestaan, eikä sinällään välttämättä ole suoraan kuvastanut yleistä mielikuvaa.

Nyt asetelma kääntyy varsinkin Ässien osalta täysin päälaelleen. Sport on tyylilleen uskollisena edelleen puhdas duunarijoukkue, jonka peli perustuu kurinalaiseen viisikkopelaamiseen, kovaan tunteeseen ja loppuun asti pelaamiseen. Vaihto toisensa jälkeen kaukaloon kaikkensa jättävä kapteeni Juho Heinonen ilmentää joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla. Vastustajien silmissä Sport on joukkue, jota vastaan ei ole kiva pelata, ja tätä tulee joukkueen pystyä myös Ässiä vastaan hyödyntämään maksimaalisesti.

Ässät puolestaan on hyvin hyökkäysorientoitunut joukkue, jolla on riveissään useita erittäin taitavia kiekkovirtuooseja. Perinteinen kuva kaikkea liikkuvaa ajavasta, isoista ja ilkeistä punapaidoista ei istu millään muotoa Ässien U20 joukkueen ylle. Joukkue pelaa kiekolla hienosti ja välillä vahvasti ylihyökäten, joka näkyy sekä tehdyissä, mutta myös päästetyissä maaleissa. Ässät ei ollut sarjassa mikään liaanikiekon ilmentymä, sillä joukkue otti vähiten 2min jäähyjä, lähes 100 minuuttia vähemmän kuin eniten ottanut Tappara. Mikäli pudotuspelit tuovat jälleen mukanaan sen ei toivotun lisämausteen, jossa sääntökirjasta nypätään pois muutama sivu, on mielenkiintoista nähdä miten se vaikuttaa porilaiseen taitokiekon edustajaan.

Sport lähtee luottavaisin ja ennen kaikkea odottavin mielin kohti alkavia pudotuspelejä. Vaikka Sportilla on allaan kolme perättäistä tappiota, ovat pelit olleet tiukkoja maalin pelejä ja keskinäisissä kohtaamisissa joukkue on osoittanut pystyvänsä pelaamaan voittavaa jääkiekkoa. Ässien kolmen viime pelin saldo ei sekään ole häikäisevä, kaksi tappiota ja yksi voitto. Päävalmentaja Jussi Tapio on mielissään siitä, että tässä vaiheessa kevättä saadaan jalkeille lähes paras mahdollinen kokoonpano. Liigan mukana eilen pelannut Oskari Hult on myös U20 mukana Poriin lähtevässä bussissa. Joukkueen aikaisemmat kohtaamiset ovat olleet tiukkoja koitoksia, vaikka ensimmäinen Porissa pelattu ottelu repsahtikin lopulta 2–6 Sportille, niin itse kenttätapahtumat tuossakin ottelussa olivat tasaisia. Kauden kaksi muuta kohtaamista Sport voitti maalilla. Ässien heikommat kohdat ovat Tapion tiedossa, mutta hän ei niitä halua lähteä julkisesti avaamaan. Kyllähän kaikki joukkueet selvittävät vastustajansa tässä vaiheessa mahdollisimman hyvin, mekin olemme pyrkineet läksymme tekemään, Tapio päättää.

Tilastotietoa
Joukkueet saavuttivat sarjassa yhtä monta pistettä (81), Ässillä oli kolmen pisteen voittoja kaksi enemmän, joiden turvin joukkue sijoittua Sportin yläpuolelle ja nappasi kotiedun sarjaan.

Tehdyt maalit sarjassa
Ässät 174 (3,7 per peli)
Sport 139 (2,9 per peli)

Päästetyt maalit sarjassa
Ässät 145 (3,08 maalia per peli)
Sport 127 (2,7 maalia per peli)

Pisteet keskinäisissä otteluissa
Sport 8
Ässät 1

Maalit keskinäisissä otteluissa
Sport 14 (4,6 per peli)
Ässät 8 (2,6 per peli)

Jäähyt keskinäisissä otteluissa
Sport – 10 x 2min sekä 5+20min
Ässät – 10 x 2min

Erikoistilanteet keskinäisissä otteluissa
Ässät – 10 ylivoimaa, 4 tehtyä ylivoimamaalia (yv-% 40)
Sport – 9 ylivoimaa, 3 tehtyä ylivoimamaalia (yv-% 33) sekä 2 tehtyä alivoimamaalia

Maalivahtivertailu
Sport – Masi Härkönen 3 ottelua, 3 voittoa. 56 torjuntaa, torjunta-% 87,5 %

Ässät – Evert Vierikko 2 ottelua, 0 voittoa. 52 torjuntaa, torjunta-% 85,2 %
Ässät – Topias Rovio 1 ottelu, 0 voittoa. 33 torjuntaa, torjunta-% 86,84 %

TOP 3 pistemiehet keskinäisissä
Sport
Erik Potsinok 2+4
Eetu Heikkilä 0+4
Jesse Rantanen 2+1

Ässät
Manu Mäkelä 3+1
Lauri Eskola 2+1
Veikka Hämeenaho 1+2

Näin pelataan
Ensimmäinen ottelu Porissa ke 13.3 klo 18
Toinen ottelu Vaasassa la 16.3 klo 16 (poikkeuksellisesti harjoitushallissa, koska Stand Up)
Mahdollinen kolmas ottelu Porissa su 17.3 klo 16