U20 nousi sarjakärkeen, kasitoistasilta kaksi ylipitkää ottelua, kotkanpoikaset talvihorroksessa

Junioreiden viikkoraportissa seurataan Sportin U20-, U18- sekä U16 joukkueiden SM-sarjoja.

U20 SM-sarja
Kolmen pelin viikonlopusta pisteitä jokaisesta, vain Tappara onnistui voittamaan Sportin. Sport lähtee alkavaan viikkoon sarjan paalupaikalta!

Sport – KooKoo 4–1 (2-1, 0–0, 2–0)
Triplapeliviikonlopun ensimmäisessä kohtaamisessa vastaan asettui Kouvolan ylpeys KooKoo. Ottelu oli alusta loppuun tasaista vääntämistä, jossa molemmilla oli omat hetkensä. Sport oli joukkueista kuitenkin paremmalla tehokkuudella liikkellä ja teki tarvittavat maalit, Casimir Wecströmin nollatessa vierailijoiden yritykset kerta toisensa jälkeen. KooKoon kiri tapettiin lopullisesti reilu neljä minuuttia ennen ottelun loppua, kun Artur Seniut painoi kiekon kolmannen kerran KooKoon maaliin. Oskari Hult sai hetkeä myöhemmin viimeistellä loppulukemat 4-1 illan toisella osumallaan. Voittomaaliksi jäi Marijus Dumciuksen ensimmäisessä erässä tekemä 2-1 maali.

Pörssit
Oskari Hult 2+0
Artur Seniut 1+1
Marijus Dumcius 1+0
Jesse Rantanen, Axel Törmänen, Valtteri Haataja, Eeti Tuominen, Marek Potsinok ja Lenni Suutari 0+1
Casimir Weckström 19/20 torjuntaa

Sport – Kärpät 4-3  (1–0, 2–0, 1–3)
Sport sai otteluun vahvan alun ja pystyi hienokseltaan hallitsemaan kenttätapahtumia. Vahvaan kiekonhallintaan nojannut Kotkaparvi piti Kärpät pois vaarallisilta paikoilta ja tylsytti pitkillä kiekonhallintajaksoillaan suurimman terän Kärppien iskuista. Ensimmäisen erän aikana nähtiin yksi maali ja sen teki Sport. Toinen erä meni erikoisemmalla kaavalla. Kärpät pääsi paremmin peliin mukaan ja loi lukuisia hyviä paikkoja Masi Härkösen vartioimalle maalille. Sport oli erässä kuitenkin äärimmäisen tehokas. Joukkue laukoi ainoastaan kolme kertaa kiekon Kärppämaalille asti ja näistä kaksi löysi tiensä verkkoon. Kärpät laukoi puolestaan 13 kertaa kiekon Härkösen maalille saakka, mutta kiekko löysi tiensä kerta toisensa jälkeen kassarin varusteista. Kolmanteen erään Sport lähti turvallisen tuntuisessa 3-0 johdossa ja sekös passivoitti joukkueen peliä. Turvallinen johto oli pian muisto vain, kun Kärpät oli iskenyt kolmasti ennen kuin erä oli ehtinyt kahdeksaa minuuttia vanheta. Hetken näytti siltä, että maaleistaan hurmoksen löytänyt pienpeto vyöryisi lopulta voittoon saakka, mutta Sport näytti voittajan luonnetta keräämällä ensin itsensä ja sen jälkeen kiekonhallinnan takaisin. Palkinto tästä tuli makeasti vain reilu minuutti ennen varsinaisen pelin loppua, kun hyvässä vireessä koko kauden ollut Jesse Rantanen painoi kiekon näätänuottaan ja kädet kohti Vaasan Sähkö Areenan kattoa voittomaalin merkiksi.

Pörssit
Jesse Rantanen 1+1
Eetu Heikkilä 0+2
Lenni Suutari, Topias Kaski ja Marijus Dumcius 1+0
Iiro Karppinen, Valtteri Haataja, Lucas Rautava ja Oskari Hult 0+1
Masi Härkönen 27/30 torjuntaa

Sport – Tappara 3-4 VL  (1–0, 2–2, 0–1, 0-0)
Rankan viikonlopun viimeisenä koitoksena vastaan asettui Tappara. Ottelu noudatti hyvin pitkälti samaa kaavaa, kuin lauantain Kärpät-ottelu. Ensimmäinen erä tasaista kyytiä, mutta vain Sport onnistuu maalinteossa. Toisessa erässä vierailijat ottavat tahtipuikon heiluttaakseen, mutta siitä huolimatta Sportin onnistuu tehdä kaksi seuraavaakin maalia ja johtaa jälleen turvallisen tuntuisesti 3-0. Tappara tekee kuitenkin saman kuin Kärpät ja kankeaa itsensä takaisin peliin, tekemällä seuraavat kolme maalia. Jatkoaika ei tällä kertaa tuo ratkaisua, vaan illan päätteeksi neppaillaan vielä hieman rankkareita. Tässä Tappara on luvuin 3-1 parempi ja korjaa extrapisteen itselleen. Maalissa Masi Härkönen on puolet työllistetympi kuin virkaveljensä Tappara-maalilla. Voittoon asti se ei tällä kertaa kuitenkaan kanna.

Pörssit
Marijus Dumcius 2+0
Oskari Hult 0+2
Matti Härmä 1+0
Juuso Vesala, Iiro Karppinen, Valtteri Haataja ja Erik Potsinok 0+1
Masi Härkönen 33/36 torjuntaa

Koutsin kommentit
Erittäin fyysinen viikonloppu tämä oli. KooKoo pelissä sai luistella kilometrejä ihan huolella. Kärppiä vastaan sai taas olla koko ajan valppaana vastustajan väläytellessä vaarallisuuttaan ja Tappara-peli oli varmasti kauden kovin pelin ihan joka mittarilla. Jokaisesta pelistä löytyi hyviä juttuja, mutta myös asioita, joihin pitää kiinnittää enemmän huomiota. Kärppiä vastaan nähty kiekolla puolustaminen oli joukkueelta erinomainen onnistuminen ja tällä tavoin pelatessa voitosta pystyy aina kamppailemaan. Toisaalta sekä Kärppiä, että Tapparaa vastaan hukattiin 3–0 johtoasema ihan puhtaasti oman passivoitumisen takia. Kärppiä vastaan saatiin vielä kairattua voitto, mutta toista kertaa ei onnistuttu. Parempi olisi jatkossa vaan pystyä pitämään kolmen maalin johtoasema, ettei päästetä vastustajaa oman pelaamisen takia takaisin peliin mukaan. Tällaisesta rypistyksestä saadut 7/9 pinnaa on kuitenkin ihan hyvä suoritus, kertasi viikonloppua vastuukoutsi Jussi Tapio.

Viikonlopun hahmot
Casimir Weckström – Hieno peli KooKoota vastaan pienen tauon jälkeen. Antoi joukkueelle mahdollisuuden voittaa.
Masi Härkönen –Antoi mahdollisuuden voittaa ja seisoi välillä päällään torjuen kiekkoja.
Valtteri Haataja – Pelasi vahvan viikonlopun, luistin liikkuu iloisesti.
Marijus Dumcius –Pelasi vahvan viikonlopun hyökkäyssuuntaan.
Lenni Suutari –Työnteon ruumillistuma. Repii, raastaa, taklaa, blokkaa kiekkoja ja räppäsi tärkeän maalinkin Kärppiä vastaan.

Tulevat ottelut
Sport pelaa jälleen kotituplan, kun perjantaina klo 18:30 vastaan asettuu Jokerit. Vain reipas 15 tuntia edellisen ottelun päätyttyä lämmitetään lauteet valmiiksi illan miesten liigaottelua varten, kun jo klo 12:30 pelataan U20 sarjan kärkikamppailu Kalpaa vastaan.

Fun Fact
Viikonlopun jälkeen Sport U20 on pelannut 15 kotipeliä ja vain neljä vieraspeliä. Jotta tuota suhdetta saadaan tasoitettua, pelaa kotkapaidat seuraavat 10 ottelua vieraissa! Tämän otteluohjelman laatimisessa on saanut käyttää jo hieman mielikuvitusta.

U18SM-sarja
Kolme pistettä kuudesta mahdollisesta ei tehnyt hyvää haaveille ylemmästä jatkosarjasta.

Jukurit – Sport 3–4 ja (1-1, 2-1, 0-1, 0-1)
Ottelun ensimmäinen erä on tasaista puurtamista, jossa Sport on hitusen niskan päällä. Kotijoukkue Jukurit menee kuitenkin ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon, heti oman alivoimansa päätyttyä.
Erän lopulla kiekosta kamppaillaan kovan Sportin sinisen päällä, Kevin Snellman toimii kuin parhain hylkeenpyytäjä koskaan ja tökkää mailallaan pelaajajoukon jaloissa pyörivään kiekkoon. Tilanteesta avautuu Sportille 3v2 hyökkäys, jossa ensin Onni Pöyhölä tarjoilee laidan kautta biljardisyötöllä kiekon Jasu Leikkarille, joka puolestaan uittaa rystysyötön Jukuripelaajan puikoista suoraan Petter Herrgårdin lapaan, jonka tehtäväksi jää laittaa kiekko pussiin ja niin hän myös tekee.
Toisessa erässä Sportin peli mukailee Junnu Vainion tunnetuksi tekemää kappaletta, kotkan poikii ilman siipii. Puhditon esitys antaa Jukuripäille avaimet käteen ja kotijoukkue iskee kaksi seuraavaa maalia. Sport saa kaivettua kavennuksen ylivoimalla vain viisi sekuntia ennen summeria. Erätauolla Coach Tankka muistuttaa pelaajilleen, ettei nuoruuspäivät vielä ole takana, vaan virtaa pitäisi löytyä ainakin erän verran. Kolmanteen erään liitää sisuuntunut kotkaparvi. Niilo Pöyhölä tuo lopulta Sportin tasoihin ja jatkoille venyneen ottelun ratkaisee Tim Ekman vain kahdeksan sekuntia ennen jatkoajan päätöstä.

Pörssit
Petter Herrgård, Onni Pöyhölä ja Tim Ekman 1+1
Niilo Pöyhölä 1+0
Jasu Leikkari, Jakob Rönnqvist ja Peter Kovac 0+1
Alex Kahila 29/32

JYP Akatemia – Sport 3-2 ja (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
Jypin akatemiajengin ja Sportin välisen ottelun kaksi ensimmäistä erää menee yleisöluistelun hengessä ilman minkäänlaisia ohhoh-elämyksiä. Kolmanteen erään lähdettäessä Sport jättää toppatakin pukukoppiin ja palaa kaukaloon jääkiekkojoukkueen näköisenä. Alkaa valtava myllytys kohti Elias Ruotsalaisen vartioimaa JYP-maalia. Viiden minuutin väsymättömän myllytyksen jälkeen JYP onnistuu iskemään vastahyökkäyksestä taululle lukemat 2-0. Sportin joukkuetta on kuitenkin ehditty kauden mittaan koetella jo useaan otteeseen, eikä pelaajat tästäkään hätkähdä vaan laittavat lisää kaasua. Onni Pöyhölä rikkoo Sportin kuparisen siinä kuuluisassa maalin jälkeisessä vaihdossa ja kotkapaidat ovat jälleen pelissä mukana. Sport kokeilee kepillä jäätä, kun pokerinaamainen coach Tankka viittoilee maalissa pelanneen Valtteri Kivimäen pois maaliltaan jo neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Kuudes pelaaja tuo kaivatun lisän myllytykseen ja vajaan minuutin pyörityksen päätteeksi Jimi Matikainen tasoittaa ottelun. Jatkoajalla Sport-pelaajan maila löytyy JYP-pelaajan luistimista ja jäähyboksi kutsuu. JYP käyttää saamansa erikoistilanteen hyväksi ja naulaa 4v3 ylivoimalla lisäpisteen itselleen.

Pörssit
Jimi Matikainen ja Onni Pöyhölä 1+0
Niilo Pöyhölä ja Tim Ekman 0+1
Valtteri Kivimäki 23/26 torjuntaa

Koutsin kommentit
Vähän vaisumpi viikonloppu meiltä pelillisesti. Varsinkin sunnuntaina ei saatu nipistettyä parasta itsestä irti ja jäi pienet voittavat asiat tekemättä. Harmittaa tietysti, kun ei pystytty samaan parasta irti kauden tähän asti tärkeimmissä peleissä. Toisaalta hyvin kesti selkäranka takaa-ajajan asemassa eikä missään kohtaa vaivuttu epätoivoon. Ei sitä joka kerta kuitenkaan tarvitse vastustajaa muutaman maalin karkumatkalle päästää. Nyt vaan käännetään katseet tulevaan ja kohti viikonlopun pohjanmaan derby matseja. Silloin ei pitäisi ainakaan latauksen jäädä vajaaksi Anssi Tankka päättää.

Viikonlopun hahmo
Petter Herrgård oli varsinkin lauantaina tehokkaalla peli päällä

Tulevat ottelut
Viikonloppuna pelataan merenkurkun herruudesta. Kustkamppen avataan lauantaina Vaasassa kun iltasauna lämpeää 18:45 alkaen. Sunnuntaina kamppaillaan Kokkolassa klo 17:10 alkavassa ottelussa. Back to back ottelut ovat molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeitä. Alkusarjaa on jäljellä kuusi ottelua. Sport on kolmen pisteen päässä toisesta sijasta, joka oikeuttaisi paikkaan ylemmässä jatkosarjassa. Hermes puolestaan taistelee SM-paikastaan ja on vain pisteen edellä takana hengittäviä HIFK:n ja K-Vantaan akatemiajengejä. Mikäli pistetili ei kokkolalaisilla kartu saattaa joukkue pelata loppukauden Mestiksen puolella.

U16SM-sarja
Joukkueen esitykset olivat kuin yö ja päivä. Kauden yhtä parasta esitystä seurasi kauden heikoin esitys.

Sport – Kärpät 0–4 (0–2, 0–2, 0–0)
Sport pelasi ehkäpä kauden parhaimman ottelunsa, vaikka se ei tulosta tuonutkaan. Hyvää ottelua edesauttoi Viljami Kukkolan maagiset otteet maalilla ja pohjoisen pojan kireällä ollut pipo. Kärpät kulutti pelin aikana jäähypenkkiä lähes yhtä paljon kuin vaihtopenkkiä ja se auttoi pitämään pelin tasaisena. Tasoero sarjan kärjen ja hännän välillä oli kuitenkin selkeä ja Kärpät sai iskettyä tarvittavat maalit voittoon.

Pörssit
Ei ollut pörssipäivä
Viljami Kukkola 36/40

Sport – TPS 2-14 (1–5, 1–5, 0–4)
Jos ei olisi kyse lasten pelistä, voisi tätä kutsua isät vastaan pojat peliksi. Nyt sellainen termi ei oikein sovi, mutta kaikki ymmärtää mitä se tarkoittaa. Kaukalossa nähtiin sunnuntaina yksi joukkue ja se oli Turun ylpeys TPS. Peli oli totaalinen ohipeli Kotkapaidoilta, jonka murheellinen saldo sai melko murheellisen lisän. Ei tätä taikinaa kannata tämän enempää vaivata.

Pörssit
Jimi Sjöman 1+1
Evald Skarper 1+0
Linus Blomqvist ja Antti Manner 0+1
Vilho Teerimäki 43/57

Tulevat ottelut
Kotkanpojat kohtaavat tuplavieraspeleissä ensimmäisenä JoKi Unitedin, joka on sarjassa toiseksi viimeisenä kuusi pistettä Sportia edellä. Kun alkusarjaa on jäljellä neljä peliä, voidaan jo sanoa, että häviämällä tuon pelin, voi Sport alkaa valmistautua Suomisarjakarsintaan toisen lohkon viimeistä vastaan. Voittamalla ottelun, toivon kipinään puhalletaan hieman hehkua. Toisessa ottelussa vastaan tulee Kärppien akatemiajengi Raksilassa.